Bordplassering er som regel vanskelig. Kanskje mye vanskeligere enn man skulle tro. Alle skal ha en finger med i laget, og det er alltid noen som ikke vil sitte ved siden av den eller den, noen ekser som helst skal plasseres lengst unna, og alle vil helst sitte ved siden av kjekke onkel Jørgen. Men før dette kan adresseres må dere jo vite hvordan bordene skal stå.

First things first –

Det er deres bryllup og dermed dere som bestemmer, uansett hva mor, svigermor eller bryllupsplanlegger har å si om saken. Alikevel kan det være lurt å ta utgangspunkt i «skikk og bruk» når man skal starte på bordplanen og så kan man justere etterhvert.

Aller først må man velge type bordoppsett. Det er mange alternativer. Når man skal velge er det lurt å ta hensyn til antall gjester, lokalets størrelse og utforming, antall tilgjengelige bord, og duker, samt tema, design og stemning.

Er man under 60 gjester;

Kongebord

Er lokalet stort, og godt utstyrt på bordfronten, kan dere velge ett kongebord, altså ett langbord som er dobbelt så bredt.

Fordeler- Ingen sitter med ryggen til brudeparet, alle er inkludert på ett hovedbord, det er veldig sosialt og veldig lekkert! Det er veldig lett og pynte og passer godt til brudepar som ønsker woweffekt i dekoren sin

Bakdeler- Det trengs mye bord. Nesten dobbelt så mange som på andre oppsett, så det krever ett stort lokale med mange bord. Er dere opp mot 60 gjester kan bordet bli opp ot 15-20 meter langt, det kan bli langt å gå rundt bordet for de som sitter på midten

E- bord

Dette er kanskje en av de mest vanlige bordoppsettene med det er det en grunn til

Fordeler – Dette er ett kompakt oppsett helt perfekt for nære sosiale lag hvor tilgang på bord er begrenset og lokalet kunne vært større. Det sitter ferre med ryggen til brudeparet på ett E bord enn i en hestesko, samt at midtflangen kommer svært nær brudeparet. Slik kan brudeparet som regel inkludere sine forlovere under middagen også, og ikke kun ha samtaler med sine foreldre som tradisjonellt sitter ved siden av hovedpersonene

Bakdeler- Det er viktig å få hovedbordet langt nok, slik at plassen mellom flangene er romslige nok til å bevege seg. Det er sosialt med de du sitter nærme, men man mister oversikten over resten av selskapet. I tillegg er det gjørt svært mange ganger før og er ikke veldig oppfinnsomt.

Hestesko

Hesteskobord har vi sett mye av opp gjennom tiden, men for meg er dette ingen favoritt.

Fordeler- Brudeparet sitter svært synlig, og den halvdelen av gjestene som ser dere får godt innsyn. Dette er en romslig løsning, hvor hver flange får gode dekorasjonsflater, og det føles luftig og fint. Det passer godt til få mennesker på hovedbordet og i rektangulære lokaler.

Bakdeler- Halvparten av gjestene sitter med ryggen til dere. De må til enhver tid snu seg for å se hva som skjer. Det er og ganske «ensomt» for brudeparet som fort kan føle seg på utstilling. Jeg synes dette bordoppsettet har utspilt sin rolle i 2014, og passer best på skoleavslutning i 4 klasse.

MERK– Det kan lages hestesko hvor alle sitter på utsiden. Dette kan være ett mer spennende alternativ, men pass på at ikke nevnte skoleavslutning følelse kommer.

T- bord

Dette er en smart bordløsning spesiellt for mindre selskaper.

Fordeler- Brudeparet ser alle sine gjester nedover langbordet, man har god oversikt og godt innsyn. Det er ett plassbesparende hovedoppsett, og kan lages med både enkle og doble bord og passer de fleste temaer og pyntealternativer. Passer godt i lange rektangulære rom

Bakdeler. De som sitter på sidene av brudeparet, kan fort dette litt på ut av selskapet. De sitter uten noen foran seg og ser kun ryggene til de på langbordet, og det kan bli en ensom affære.

Selskaper over 60 pers

Kam-bord.

Når gjestene blir mange og lokalet fylles til randen er kambord ett naturlig og godt alternativ

Fordeler- Det kan lages så mange flanger man ønsker alt fra 4 og oppover telles som kambord. Det kan være lukket, som ett E- bord, og da inneha de samme fordeler og bakdeler.
Et kambord kan også være åpent slik at hovedbordet står frittstående «vannrett» og flangene frittstående «loddrett». Dette gjør transport enkelt i store selskap. Det gjør også bordoppsettet mer oversiktelig og innsynet til brudeparet er mye bedre for de fleste av gjestene.

Småbord/Rundbord

Dette er en av de mest trendy bordoppsettene og kanskje ett av de mest sosiale?

Fordeler- Du kan gruppere gjestene dine, og enten gi de spesifikk plassering eller bordnummer, dermed kan du spare deg for mange timer med bordplasseringen. Å dekorere småbord og rundbord er helt fantastisk, her er det ett blankt lerret med alle muligheter åpne for tema og design. Det er godt innsyn til hovedpersonene for de fleste gjestene.

Bakdeler – Bordene er ofte større enn man tror. Rundbord har gjerne en diameter på 180 cm. Det betyr at du sitter 2 meter unna, personen på andre siden av bordet. Det er ikke egentlig så sosialt som man skal ha det til. Er det mye folk og litt støy vil man ikke kunne føre samtaler med mer enn halvparten av bordet sitt, grunnet avstanden.
Det tar også mye plass, og krever ett stort lokale.

MERK– her kan hovedpersonene sitte både på ett småbord/rundbord, eller mer synlig på ett hovedbord.
– Bordene kan og plasseres i mange forskjellige formasjoner og plasseringer, småbord må ikke være firkantede, de kan også være avlange.

Man kan så klart være veldig eksprimentell og sette bordene i formasjon etter forbokstaver, monogram, sirkel, hjerte, firkant. Alt etter fantasi, kreativitet, lokale og tilgjengelighet på utstyr.

 

Så hvordan velge riktig bord til lokalet?

1. Se på veggene, er det sjenerende bilder? plater? figurer? skilt? Kan disse flyttes? Evt plasser bordet slik at det ikke er sjenerende

2. Sjekk deretter vinduer. Vinduer bak brudeparet vil på sommerhalvåret kunne føre til ett vanskelig lys å ta bilder i. Baklyset er sterkere enn lyset inne og brudeparet vil kunne fremstå mørke. Blits burde være unødvendig å bruke. Er vinduene foran dere eller på siden, vil lyset falle mye bedre og bildene automatisk bli bedre.

3. Lager, kjøkken, bar, anretning etc er aldri koselig å ha rett bak brudeparet. Det vil bli forstyrrende elementer både for gjestene og på bildene.

4. Emergency exit skilt, og brusskap – ikke koselig å ha på bildene, så prøv å tenk over plasseringen av disse når dere plasserer hovedbordet.

5. Utgang. Prøv å gi gestene kortest mulig vei å gå ut og ha dørene lett tilgjengelige om mulig.

6. Det må gjøres kompromisser. Det er ingenting som heter ett perfekt bordoppsett eller bordplan.

Lykke til.