Mat må man ha, og på en så viktig dag som bryllupsdagen, legger man ofte litt ekstra energi ned i å finne rett mat til både dere, tema, gjester og budsjett. Uansett hva dere ønsker dere, så har dere en vrimmel av valgmuligheter og forskjellige løsninger der ute. I dette innlegget skal du få mine beste tips, for å finne rett leverandør og rett meny til deres bryllup.

Først og fremst – Hva har dere lyst på? Selvom det første valget dere tenker på er en treretter, betyr ikke det at det er det som blir rett for dere. Det finnes mye å sette på bordet, en flott og gjennomkomponert buffet kan virkelig sette prikken over ien i bryllupet deres.

Buffeter:

Tapas (spanske småretter) fungerer til svært mange tema og er ett veldig samlende måltid. Det kan serveres fra hovedbuffet men også om gjestene sitter ved småbord eller rundebord, da kan de serveres til alle gjestene med en gang, og så kan alle forsyne seg fra hver sin minibuffet på sitt bord. Den kan gjerne serveres fra planker, og jernfat, eller fra små terracottaskåler. Typisk tapas vil være foccacia, pesto, aioli, saltbakte poteter eller patatas bravas, albondigas (kjøttboller) variasjoner på kylling og svin, chorizo, biffsalat, masse fisk og skalldyr. Valgmulighetene er uendelige. En dyktig kokk tilpasser og komponerer tapasmenyen etter dere og temaet deres.

Koldtbord – Ble det for mye rare navn og for mye krydder og kompliserte kombinasjoner i tapasen over, så kan tankene gå mot ett mer tradisjonellt koldtbord. MEN vi lever ikke i 1974 lengre, så med mindre dere har en spesiell higen etter svinesteik, reker, kyllingklubber og aspikk, så kan dere med stor fordel styre unna disse koldtbordene. Koldtbord anno 2015 skal og burde være litt mer moderne enn som så. Inten vondt sagt om verken svinesteik eller aspikk (elsker du dette skal det selvfølgelig være med), men det tradisjonelle koldtbordet, er ikke noe du imponerer gjestene med, eller noe som yter bryllupsmenyen din det beste. Tenk gjerne på interessene deres her. Er en av dere jeger? jakter dere mye? bor nærme skogen? Eller er dere havfolk? Elsker sjøen og bor praktisk talt i båten så fort været tillater det? Bruk interessene deres når koldtbordet komponeres.

Jaktbordet kan ha steinovnsbakt brød, morrpølse og lokal spekemat, tørket rådyrhjerte, elgpai, hjorteroastbiff og finnbiffgryte, sødmebakte rotgrønnsaker, soppsalat, fjellmandelpotetpurè og norsk ostebord, med kvedemarmelade og konjakkmulter.

Havets festbord kan ha surdeigsloff, estragonmajones, rørossmør, kryddervendte reker, posjert villaks, solskinnsegg, løyrom, lefseruller med røykalaks, gratinert hummer, hvitvinsdampede blåskjell, grønnsalat, asparges, krydderpanert breiflabb med soyasmør.

Skjønner dere tegninga? Koldbord, er jo bare en ramme der fantasien setter grensene, her kan dere virkelig vise personlighet og underbygge temaet deres!

Tre retter:

For mange skal bryllupsmiddagen underbygge resten av bryllupet- lang tids planlegging. Det skal være ett måltid å minnes, og da kan fort tre retter bli det rette alternativet. Men hva skal dere velge som meny? Og hvordan vet du hva som er den rette leverandøren?

Jeg nevner igjen 1974. Rekecocktail, oksesteik og karamellpudding, er ikke noe å trakte etter når dere gifter dere. Ikke om dere vil ha ett måltid å minnes og som folk husker. Denne menyen har vært der i 40 år! Og ikke fordi den er «all time winner» men fordi cateringselskaper ikke alltid vil eller kan fornye seg, eller skreddersy. Og her kommer dere til hvordan dere kan velge rett leverandør. Den rette leverandøren er den som er lydhør, en som hører på deres ønsker, og som vil hjelpe dere med å skape ett minneverdig måltid som underbygger og matcher med alt dere har planlagt og drømt om. Disse kokkene finnes der ute, men dere må sannsynligvis opp fra 340kr pp. Dere får det dere betaler for. Husk og at bryllupsmiddagen deres består av MYE mer enn kun maten. Det skal være drikke, gjerne både mineralvann, øl og vin, hvem matcher rett drikke til maten? det skal serveres, og rydder, samkjøres med taler og toastmaster og alt innenfor en akseptabel tid. Hvem skal gjøre det? Dette er en del av kokkens jobb, og de beste leverandørene, tilbyr selfølgelig denne servicen. Det skulle bare mangle. Dette må inkluderes for å kunne skape den beste timingen, og den er man avhengig av på bryllupsdagen. En annen viktig ting er prøvesmaking. Dere burde ALLTID prøvesmake maten deres før bryllupsdagen. Da kan man justere, og dere kan kommunisere med kokken/e om å perfeksjonere menyen. Dette er og en sikkerhet for cateringselskapet.

Så til menyvalg. Ikke rekecocktail, oksesteik og karamellpudding sa jeg, men hva om det er det dere vil ha? Da går dere for det, men med en liiiiten variasjon kan dere feks prøve – urtevendte reker med karrimajones, solskinnsegg og småsalat. Helstekt oksefilet med sommerrataouille, saltbakte poteter og rødvinsgastrikk. Og til dessert feks en creme catalana med sitruskompott.

Som med buffetene så bruk mer enn gjerne egne interesser når dere komponerer tre-retters meny. Sett dere ned med kokken, fortell om dere selv og gi kokken hovedråvarer dere er glad i.  Som andebryst fordi du har vokst opp i Vestfold og bestefar drev med and. Som feks Gulløye fordi du kommer fra en landsdel der solen aldri går ned og lyset skaper de mest fantastiske små poteter Norge har å by på. Fordi du hadde epletre i hagen som liten, så har dere lyst på epler i menyen og fordi din far var fisker og ett av dine sterkeste barndomsminner var klippfisken til tørk, så har dere så lyst på det.

Da kan kokken komponere til dere, både utfra ønsker, men det er viktig å gi kokken frihet i forhold til tilgjengelighet og sesong, som er utrolig viktige faktorer for den beste middagen.

Spørstekt Andebryst fra Vestfold med eplemarmelade, balsamico og småsalat

Bacalao med gulløye og surdeigsbrød

Tilslørte Bondepiker med vanilje cremefraise og hvit sjokolade

 

eller

Klippfisk brandad med gulløye

Helstekt Andebryst, med sødmebakte rotgrønnsaker, pommesanna og sherrygastrikk

Tarte tatin med vaniljeparfait

 

samme råvarer men to forskjellige menyer.

 

Så kort oppsummert av ett langt innlegg;

1. Finn deres stil, stol på valget, og ikke la familie og venner påvirke valget når dere har landet.

2. Velg en leverandør som skreddersyr

3. Velg en leverandør som gir dere prøvesmaking

4. Gi kokken tillit til å være med å velge rett meny

5. Bruk dere selv i menyen. Maten blir enda bedre når personlighetene skinner gjennom.

6. Tenk på tilgjengelighet, råvarer og sesong

7. Du får det du betaler for. Dere trenger mye utover mat levert i isoporkasser. Ta dette med i beregningen og ikke velg utelukkende på grunnlag av pris.

 

jannakokk

 

Published On: oktober 19th, 2014 / Categories: Bryllup, Bryllupsplanlegging, Dessert, Forrett, Hovedretter, mat, Tips & Triks /