Det er mange involverte i ett bryllup og det er mange ting man skal tenke på.

I den sammenheng har jeg vært så heldig å få noen av de fremste i sine rekker til å gjesteblogge for meg. Første mann ut er Henrik Beckheim, en av norges desidert beste bryllupsfotografer med spesielt fokus på dokumentarisk bryllupsfoto. Jeg anbefaler alle som ikke tidligere har hørt om Henrik om å ta turen innom nettstedet hans og bli alvorlig inspirert.

Jeg føler meg virkelig priviligert som kan få dele Henriks egene tanker om bryllupsfoto med dere. Både som profesjonell fotograf men også som brudgom. Gled dere til god lesning.

 – Karianne Elise

Hvorfor prioritere dokumentarisk fotograf på bryllupsbudsjettet?

Det er kun én eneste dag. En dag som blir planlagt i månedsvis.
Alle menneskene som skal samles. Som kanskje aldri samles på samme tid
og sted igjen. Noen gang.
Kanskje den aller viktigste dagen i to menneskers liv.
En slik dag bør bevares og oppgaven med å bevare en så stor dag bør prioriteres.

Det typiske bryllupsbudsjettet kan fort komme opp i store summer og det er masse flott pengene går til: Nydelig kjole, god mat til gjestene, stemningsfulle lokaler, stilfull bil, herlig kake, friske blomster, musikk og hygge. Men…

Bildene er det eneste du sitter igjen med etterpå.
Det er de som hjelper deg å bevare minnene.,  lar deg gjenoppleve dagen,
og som lar deg huske stemningen og følelsene du hadde.

Det er lurt å overlate et så stort ansvar til profesjonelle.

 

Hva er dokumentarisk bryllupsfotografering?

Dokumentarisk bryllupsfotografering går ut på å skildre bryllupsdagen slik den er:
Fange øyeblikk, situasjoner og stemning uten å påvirke, dirigere eller posere uten å be noen om å smile til kameraet.

En dokumentarisk fotograf følger brudeparet fra morgen til kveld og fotograferer dagen slik den naturlig utspiller seg. Fotografen er diskret, blender inn med gjestene, og trekker ikke oppmerksomhet mot seg selv.
Det krever at vedkommende har erfaring, inngående fototeknisk kunnskap, utstrakt lysforståelse, et profesjonellt blikk og teknikk, evne til å skape et fotografi utav enhver situasjon, diskresjon, snarrådighet og årvåkenhet over alt som skjer rundt
seg.

I likhet med andre profesjonelle tjenester vil det naturligvis koste litt. Og i forhold til verdien, er det ikke dyrt. En profesjonell fotograf tar normalt fra tjuefem tusen kroner og oppover, for å følge brudeparet og være med hele bryllupsdagen.

Fotografier har stor verdi. Det er fordi de sikrer og fremkaller minner og følelser.
Og hvis du selv har opplevd å miste bilder fra f.eks en harddisk vet du selv hvor viktige og verdifulle de er.
Hvis du spør noen som har vært så uheldige å miste bilder fra bryllupet sitt, om hva de ville betalt for å få dem tilbake – ville du nok fått et høyt beløp til svar. -Uerstattelig.

Hos en profesjonell fotograf er trygghet prioritert høyt. I løpet av et år tar han gjerne flere hundre tusen bilder, og samtlige blir lagret og backet opp på flere forskjellige lokasjoner og lagringsenheter. I tillegg har han ekstra sett av alt utstyr, i tilfelle noe uforutsett skulle skje. Han planlegger alltid i forkant, og sørger for at bildene, som er så dyrbare for to mennesker, til enhver tid er trygge.

Du vil være på den sikre siden, og velger profesjonelle til store og viktige deler av bryllupsdagen. Med god grunn. Det er bare denne ene dagen – og det er verdt å betale litt ekstra for sikkerheten og vissheten om at alt er i trygge hender.
Det samme gjelder i høyeste grad fotografen. Vil du ha bilder som lar deg huske hele bryllupsdagen, stemningen og følelsene? Og vil du ha dette skapt av en fotograf som er diskret, pålitelig, personlig og som lytter til dere, og hvordan dere ser for dere den store dagen?
La isåfall en profesjonell dokumentarisk fotograf få en viktig plass på budsjettet.

Selv har jeg vært så heldig å få oppleve mange flotte bryllupsdager, og fått erfare hvor mye brudepar setter pris på å ha bilder fra dagen sin. Men i juni 2011 fikk jeg oppleve det hele fra førstehåndsperspektiv :)
Jeg visste jo at jeg kom til å sette stor pris på bildene fra bryllupet vårt, men jeg var ikke forberedt på at de skulle komme
til å bety så utrolig mye som de gjør.
All innsatsen, energien, tiden og forberedelsene vi hadde investert i dagen vår.
Og den var over så fort. Det var så mye som skjedde den dagen; så mange koselige situasjoner, kjærlighet, hygge og stemning. Og nå, pga. bildene, kan vi oppleve det igjen på nytt. Det er jeg utrolig glad for.