Jeg er veldig heldig som kjenner Jørn Idar Kvig fra Høyt Skum og Beer Enthusiast. Vi har laget en liten serie, for å hjelpe deg, enklest mulig å kombinere godt drikke til din fest.

I denne episoden konsentrerer vi oss om å kombinere øl til mat fortrinnsvis en treretter. Under filmen kommer oppsummering av meny og øltyper.

Laks

Til lette varianter av laks og sjømat, med innslag av sitrus, anbefales en Hveteøl. Hveteølen er av tysk opprinnelse og er et lett og fruktig øl.

Til tyngre fisk og sjømatretter hvor det er innslag av smørsaus (feks beurre blanc) og hvitløk anbefales det og gå på et ungarsk Wit Beer. Dette ølet er tilsatt koriander og appelsinskall

Okse

Det anbefales og kjøre samme øl i saus som i glass, og om så er tilfellet anbefales det til okseretter uten for mye fett en Stout øl. Dette er et tørt mørkt øl med intens smak. Eventuellt kan man gå for en Brown Ale variant feks en Newcastle Brown, som er veldig lett å like. Brown Ale er ikke så tung som en stout.

Om det er mer syre i okseretten, feks en rødvinsreduksjon el lignene anbefales det et rikere og søtere øl for å bryte smakene litt. Også her kan en Brown Ale fungere og gjerne en New World Brown Ale. Evt kan man bevege seg over i en sødmefyllt Porter.

Sjokolade

Til desserter med sjokolade er det viktig og plukke opp smakene som sjokoladen gir. Det er innslag av både, kaffe, lakris og kakao. Til mørke kakaodesserter hvor sjokoladen er fremtredende og ikke sødmen anbefales det en Porter.

Kake

Til kaker med fløtekrem, frukt og marsipan anbefales det å bruke et Bokkøl. Dette er gjæret på lavere temperatur og vil ikke bli like intenst i smaken som feks en porter som er veldig fruktig og søt. Prøv feks en Aass Bokkøl til bløtkake.

Både Jørn Idar og jeg kan matche med spesifikke øltyper til din meny, eller så kan du ta med deg menyen i god tid til et dyktig vinmonopol og de vil kunne matche menyen for deg. Husk at noen av ølene kan være bestillingsvare, så være ute i god tid.

Lykke til og ikke avskriv øl, før du har prøvd noen av disse fantastiske kombinasjonene.

Published On: april 22nd, 2012 / Categories: JannaTV / Tags: , , , , , , , /