I Norge er det en sterk tradisjon vi ikke gir fra oss når vi samles til høytidsstund og festlig lag, nemlig kakebordet. Det er rotfestet i den norske mentaliteten, men har du noen gang tenkt over hvorfor det er sånn? Hva man burde ha på et slikt bord? Hvor mange kaker? Hvordan det burde se ut?

Er du den som planlegger ned til minste detalj, og grubler på hvor mye du trenger og hvilke sorter som er best. Før du baker deg i hjel, før den store dagen? Eller er du av typen som setter det bort, og hiver et ukjent anntall av like sorter på et bord i hjørnet? Eller kanskje en mellomting?

Uansett hva du foretrekker vil forhåpentligvis finne noe i dette innlegget du kan trekke på smilebåndet av og tenke – det var en lur idè.

Det er ikke nødvendigvis mye informasjon og finne om ritene ved mat, kaker og bryllup. Det vi vet er at fra gammelt av skulle brudeparet spise så eksklusivt som mulig på sitt første måltid som gift. En overtro som de mente betydde rikdom og fruktbarhet for ekteskapet. Og det er der det kommer fra. Ønsket om fruktbarhet for brudeparet. Dermed også kake. Det er mange riter rundt dette og, men overflod den dagen betydde overflod i ekteskapet.

Mine beste tips for et vellykket kakebord-

1. IKKE slit deg ut. Finn ut hva du ønsker deg og sett målene deretter.

2. Du trenger ikke bake alle kakene selv, om du må, så velg varianter som lett kan fryses så du ikke får en svært søvnløs uke før arrangementet.

3. Deleger bort kakebaking. Det er alltid noen som har en oppskrift det ryktes om. De aller fleste vil gjerne bidra og synes det bare er koselig å få hjelpe til.

4. Lag liste over kakesortene.

5. Hvorfor plassere kakeboret mot en vegg? Hva med å sette det midt i rommet, så alle kan gå rundt det?

6. Ikke plasser like kaker ved siden av hverandre, det blir mye kaker i samme farger, bland fargene, slik at det kommer farger innimellom

7. Blomster og lys er kjærkomne tilskudd og dekorativt

8. Menykort, som sier hvilken kake og hva det inneholder er en morsom og personlig detalj

9. Hvorfor bare kaker? Hvorfor ikke dra inn fruktfat, punch, snitter, smørbrød, kanapeer og bakevarer?

10. Mengdeberegn, etter ønske så du sitter igjen med den mengden du ønsker.

 

1. Gjøre alt selv? 

Mange elsker å bake og har tonnevis med overskudd og finner glede i å lage 20 sorter, alle sirlig pyntet i fargetema. Supert, da legger du fokuset her. Andre føler at de må. Og noen er ikke videre opptatt av det. Finn ut hva du ønsker. Tenk gjennom det, da kjenner du fort hva som er rett for deg. Legg opp deretter. Du trenger ikke kakebord om du ikke vil det. Kanskje er nok med én kake, eller fem?  Noe som kjennes rett, som mange på «Vestlandet» (for ikke å være for spesifikk som feks møre og romsdal ;)) kan kjenne seg igjen i, er at det skal det være nok til å mette hele byens befolkning to ganger. Ta hensyn til det når du planlegger.

2.3. Dele på bakinga?

Hvorfor ikke bake og fryse ned kaker som tiner over natten, som du kan pynte, eller andre kan pynte for deg? Du vet sikkert hvem som er kakebakerne, hvem som har uforglemmelige krumkaker, og den tanta som lager en verdensbeste man kan dø for? Spør noen i familien om hjelp tilå spore opp de hemmelige diamantoppskriftene i familien.

4. Kakesorter.

VIKTIG! Ha et relativt bredt utvalg, selvom du elsker sjokoladekake, trenger ikke halve bordet bestå av bare det? Under er hovedkategori av kaketyper. prøv å ikke ha alle kakene i en type.

1. Hovedkake (utfra anledning)

2. Kransekake

3. Sjokoladekake

4. Marengskake

5. Gjærbakst

6. Kringle, stang eller butterdeigverk

7. Ostekake

8. Kremkake

9. Gulrot/krydder kake

10. Småkaker (som muffins, cupcakes, cookies, krumkaker, mørdeigskaker, kjeks osv)

11. Dessertkake (som suksessterte, nøttebunnskaker, makron og krokankaker, fruktkaker og fromasjkaker)

12. Frukt og bær

13. Småmat (som snitter, smørbrød og kanapeer)

14. Dessert (som puddinger, fromasjer, kremer, kompotter og supper)

5. Hvor skal vi plassere kakebordet?

Si at det er bryllup og kakeskjæring. Bordet står mot en vegg og brudeparet skjærer opp kaken. På bildet vil det i beste fall være en delvis profil. I verste fall to rumper, selvom det kan være koselig det og. Tenk over at disse bildene skal følge dere hele livet, se for dere hvor dere skal stå, kanskje er det et colaskap med grellt lys og masse boksøl bak dere? Eller er det feks et emergency exit skilt over hodene deres? Kan bli veldig morsomme kakeskjæringsbilder av sånt. Ved å plassere bordet slik at man har tilgang fra alle sider, vil brudeparet kunne stå alene på ene siden, og ivrige fotografer på andre, man får fullfigur og ansikt på bildene, og det er jo å foretrekke, synes du ikke? Ved å plassere bordet fritt i rommet, får alle tilgang fortere og man kan forsyne seg på begge sider av bordet, dermed blir ikke køen så lang.

6. 7. Hvordan plassere kakene?

Dette sier seg selv, rødt, grønt og oransj ser mye friskere ut på bilder enn brunt. Den brune kaka er kanskje den beste på bordet, men den ser ikke best ut på bilder. Ha mange farger, gjerne bomster og lys og sørg for å ha flotte farger nærme hovedkake. (Jeg plasserer alltid kransekake, og noe med frukt i «bildet» på bryllup) For meg er det et absolutt must og ha nye duker til kakebordet, middagsrester og rødvinsflekker har ingenting på et kakebord å gjøre. Jeg slår og gjerne et slag for stoffduk. Det er ikke dyrere å leie stoffduker, enn å kjøpe papirduk.

8. Menykort?

Dette er absolutt ingen nødvendighet. Det gir alikevel et veldig personlig og innbydende preg. Som gjest føler man seg velkommen og ivaretatt. Små detaljer som kan bety så mye mer.

9. Annet enn søtt på kakebordet?

Om man får kaffegjester, og egentlig uansett så er det ikke alltid at det er søtsuget som er størst. Det er alltid svært kjærkomment og ha både, frukt, og snitter på kakebord. Dette kan man gjøre så spennende eller enkelt som man føler for, men da er det noe for en hver smak. Og saltsuget kommer alltid litt utpå kvelden.

10. Mengdeberegning.

Kanskje det viktigste av alt! Hvor mye vil du sitte igjen med etterpå? Vil du ha kakeslabras noen dager etter festen?

Tenk slik. De fleste klarer ikke mer enn to kakestykker. En standard kake deles som oftest i 12 eller 16. Om du regner med 12 så får du i prinsippet 6 gjester pr kake. Dette er nok. 60 gjester blir da ca 10 kaker. Så må man ta høyde for om det er en spesiellt kakeglad familie. Er kakene rett etter dessert? Kommer det fler til kakene som er sultne? Vil jeg ha overflod? Ønsker jeg å sitte igjen med rester?

4 gjester pr kake vil gi deg rikelig å gå på. Da har du garantert nok til en etterfest eller to, dagen derpå..

Om du ønkser å fryse ned deler av bryllupskaken må du ta det med i beregningen.Hvis du kjøper til like mange personer som dere er gjester vil dere etter all sannsynlighet sitte igjen med, godt med bryllupskake.

Ja det blir alltid nok og du trenger nok ikke å kjøpe til 60 personer, selvom dere er 60 gjester. Det holder kanskje med 40 eller 50 personer. Har dere derimot bare bryllupskake, eller bryllupskaken er eneste i sin sort, vil det gå mer. Fra gammelt av er tradisjonen at alle gjestene måtte smake på bryllupskaka, for å gi sine beste ønsker for brudeparets fremtid sammen.

Dette ble et langt innlegg om en liten ting, men alikevel, små detaljer kan gjøre en stor forskjell. Lykke til.