En av de siste store festene jeg arrangerte var min datters barnedåp. Så tenkte jeg kunne skrive litt om den festen, og legge ut litt bilder etterhvert også.

Dåpsdatoen ble satt til 110911. Jeg synes det er veldig gøy med morsomme datoer, og datoen klinger godt, selvom mange forbinder den med en negativ dag. På tide og tilføre dagen litt glede og. Jeg må være ærlig og si at planleggingen var nesten ferdig før hun var ute av magen 31 mai 11, for som andregangsfødende, visste jeg at et slikt selskap trengte lang planlegging, og overskuddet som barselkvinne og tobarnsmor var kanskje ikke til stedet.

Vi satt av hele helgen og inviterte gjestene fra 09-12 September 2011. Først via et FB event og senere på Ugleinvitasjoner. Vi valgte en hel helg, fordi de fleste kom langveisfra. og til vår sønns barnedåp fikk vi nesten ikke snakket med gjestene våre når vi bare hadde Søndagen.

Lisbetsætra

Vi disponerte Lisbetsætra i Skaun, hele helgen og gjestene som kom først til mølla ble innlosjert her. Vi prioriterte barnefamiliene og de langveisfarende, så slapp de fler utgifter enn reisen. Og også fordi vi hadde leid barnevakter som gjestene fritt kunne disponere hele helgen. Slik kunne barna få være sosiale på sine premisser og få slappe av og få masse oppmerksomhet når de ville. Samtidig kunne foreldrene, få slappe litt av å få prioritert å være voksne og kanskje tilogmed kjærester. Det er vanvittig vakre turområder rundt sætra så mange brukte tid på å utforske disse alene og i små grupper.

Fredag kveld hadde vi mat og øl kurs med Jørn Idar Kvig, så da fikk gjestene våre både sosialt samvær, godt på fatet, godt i glasset og ny lærdom om øl. Øl er en fantastisk «råvare» og mye mer enn noe som kommer ut av en tappekran, alle burde kanskje gi øl en ny sjanse?

Vi serverte blandt annet; gulrotsuppe med chili triple fra midtfyns bryggeri, betesalat med sierra nevada pale ale fra sierra nevada, kyllingalbondigas med dobbel ipa fra Midtfyns bryggeri, og sjokoladeganache med x porter

Vi dekket til frokostbuffet hver morgen, så kunne man komme å gå og være så sosial man selv følte for.

Lørdag formiddag hadde vi et golfintro kurs på Byneset Golfbane, her kunne gjestene våre få en enkel innføring i golfens regler og ha det litt moro på det flotte treningsanlegget på Byneset Golfklubb.

Lørdag ettermiddag ble niesen vår 4 år, og et par dager senere en annen niese 1 år, så de hadde dobbeltfeiring, blandt annet med hest og kjerre kjøring på tunet.

Da kvelden kom hadde vi middag og sosialt lag. Da serverte vi Langtidsbakt svinenakke med, confitert gulrot og høy og terracottabakt sellerirot, dette hadde vi bygget et lite murbål til ute, så maten kunne sosialisere seg, mens vi var ute og nøt det fine været og aktivitetene

Søndag var den tradisjonelle barnedåpen, men vi har valgt en katolsk sermoni, fordi min mann er katolikk. Vi synes sermonien er mye vakrere, og den er mye lengre. Det blir litt mer høytidelig føler vi, og ikke bare dette løpebåndet oppe ved døpefonten, 1 minutt og så er man ferdig. Denne gangen valgte vi å bruke vår lokale statskirke, men tok med oss en prest fra den katolske menigheten i byen. Min svoger er ypperlig på marimba og spilte to vakre stykker for oss i kirken. Fordelen med å gjøre det på denne måten, er at man får bestemme det meste av rammene selv (om man liker det da, slik jeg gjør) Vi valgte både salmer, inngangsmusikk og utgangsmusikk, tekstlesning, solostykker og vi fikk selv lage forbønner for henne. Vi fikk og være med å bestemme hvor mange segmenter vi ville inkludere i dåpsritualet.

Etter dåpen dro vi opp til sætra igjen, her hadde jeg organisert med en tryllekunstner Paul Rocks, som kom og hadde et show for ungene og oss før middag. Det falt veldig i smak hos ungene og oss. Han la igjen enorme mengder av ballonger og bruksanvisninger, og dermed hadde ungene et eldorado å boltre seg i. Etter dette hadde vi middag, kaker og kaffe. Middagen var noe vi kaller en «comfort buffet». Kort sagt kosemat. Beouf Bourgonion, Fårikål, Bacalao og Braisert Oksekjake, rispilaff, mandelpotetpurè, brød, flatbrød, salat, grønnsaker, smør og rømme fra røros meierier. Vi hadde drikke fra merket Vår, som vi synes er et glimrende alkoholfritt alternativ, matchet til mat.

Hannes kaker hadde bakt dåpskaka og pyntet oldemor sin kransekake, det ble kronen på verket. Vi hadde et veldig godt samarbeid hele veien, og hun var veldig åpen for mine pussige designønsker.

Jeg dro på meg influensa i løpet av helgen så jeg var i overkant sliten på slutten, men alt kan ikke være perfekt heller ;) Godt at Ann Kristin har tilgitt oss, for sen utrydding av sætra.

I løpet av kvelden dro folk og noen dro relativt tidlig, men slik blir det når så mange kommer langveis fra, og det er Søndag og jobben kaller på Mandag morgen. Derfor er jeg veldig glad for at vi valgte en hel helg, med mer eller mindre program, slik at vi fikk vært – s a m m e n, før folk igjen måtte hver til sitt.

 

BUDSJETT

Invitert; 80 personer

Deltagende; 55 personer

Vi brukte ca 20 000,- på hele helgen, MEN vi har spesialpriser, så uten samme avtaler og kontakter, ville det nok vært betydelig dyrere. I de 20 000,- er følgende inkludert;

-Leie av Lisbetsætra i tre døgn, med 30 soveplasser, kjøkken og tre stuer. Dette er et sted vi selv jobber på og driver kjøkkenet på, så dette ville kostet betydelig mer om man ikke hadde like forutsetninger.

– Ølkurs kostet oss ikke mer enn råvarer, da tjeneste gikk for gjentjeneste denne gangen.

– Golfkurs

– Hest og kjerre til Lørdag

– Tryllekunstner til Søndag

– Blomster

– Servietter

– Duker

– Trykksaker, og cder (inkluderer invitasjoner, menyer, kirkeprogram, informasjon og kart, magneter til takkekort, forbønnark, taler, penner, stempel, gjesteboklampe og bilde, og diverse)

– Ugler og pynt (kjøpt fra e-bay laserskjært i tre, brukt som invitasjoner, bordkort, pynt, buffetkort og diverse)

– Kirke – gratis,

– Solist i kirken, fikk vi gratis og det er vi veldig takknemmelig for.

– 5 barnevakter som alternerte hele helgen

– serveringspersonell

– lunch, kaffebrød, frukt og 5 retter på Fredag

– frokost, lunch, kaffebrød, frukt, middag og kvelds på Lørdag (her hjalp bursdagsmammaene med pølsefest og bursdagskaker)

– frokost, kaffebrød, frukt, middagsbuffet og kaker på Søndag

– øl og vin, hele helgen

-mineralvann, farris, juice, kaffe og te, hele helgen

TEMA

Jeg har valgt tema for hele helgen men varierte litt fra dag til dag for å legge ramme rundt hver enkelt dag. Hele helgen er som nevnt under lagt til en 150 år gammel sæter inni en skog, dermed har vi valgt et jordnært tema, med stort fokus på natur, og skog. Kallenavnet til vår datter er «ugla» og de lever som kjent i skogen. Så ugler og natur,var det overordnede temaet.

øl og matkurs

FREDAG dro jeg inn en kald blåfarge, som for meg symboliserer en høsthimmel. Høst er for meg, mange andre farger enn standard oransje og rødt. Jeg lot bordene få stå uten duk så den brune overflaten ble lerretet, jeg dekket to langbord og deretter brukte jeg enkelt og greit en isblå løper fra Duni med mønster i isblått og brunt. Jeg dekket med hvite orkideer i potte. (orkideer brukte vi hele helgen. Nei, det er kanskje ikke naturlig norsk natur, men en blomst som har mye betydning for vår familie, og som blandt annet var den første blomsten jeg fikk av min mann) Vi hadde også hvit lyng i potte, som var laget til dekorasjoner med sølvtråd i lyngen, og lyse krysantemum og kongler stukket ned i.  Jeg valgte et semistramt oppsett, men forskjellige blomster gir det løse, ustive utrykket jeg var ute etter. Jeg valgte forskjellige potter i lyse nyanser. Dekket med hvite fat og vannrett rekke med glass. Mye glass – mye øl. Siden vi skulle spise flere retter og jeg ikke ville ha en stiv stemning, la jeg bestikket i trekurver på stasjoner på bordene, slik kunne man ta nytt og bytte når man selv ville. Jeg hadde telysestaker innflettet i lasert peddik som matchet det isblå i dukene. Serviettene kjørte jeg i svart. Og det er mange grunner til det. Først,  om jeg hadde valgt blått, ville temaet fort hoppet over i vinter, og det kunne fått et guttete preg. Jeg ville ikke at serviettene skulle ha for mye fokus, men de måtte være store, grove og gode. Siden det var mannfolka som styrte kurset valgte jeg og svarte servietter for en litt mer maskulin og nøytral ramme. Synes det ble veldig fint. Maten ble servert rett for rett på tallerken.

 

LØRDAG hadde vi jo svinenakke, rotsaker og sellerirot bakt i høy og leire på bål. Det er mat laget på bakken, i naturen og dermed trakk jeg inn den. Jeg holdt også denne dagen bordene uten duk, og lot den mørk brune overflaten være lerret. To langbord. Deretter dekket jeg midten av bordet med mose. Som en 15-20 cm bred løper som dekket hele veien. Jeg bygde dekorasjonene opp fra denne. Jeg holdt bordet lavt denne dagen så orkideene og lyngen fra dagen før brukte jeg rundt i lokalet, men ikke på spisebordet. Oppå mosen bygde jeg først med trollhassel (knokete spinkle brune grener) og deretter hvite og blekrosa cymbidium på single vannbeholdere. Disse stakk jeg under mosen, så kun blomsten syntes. Jeg stakk og inn hortensia i grønt, med rosa kanter, og eggeskallfarget stearin støpt i runde glass. Denne dagen ville jeg ha som den mest uformelle og dekket derfor kuvertene svært enkelt. Maten ble servert fra fat og man forsynte seg selv av tilbehøret. Drikke fra buffet, vannflasker på bordene (gammeldagse glassflasker så klart)

SØNDAG Dette er jo selve dåpsdagen og den ville jeg gjerne ha litt mer formell. Vi hadde kleskode denne dagen og det var «hatt». Kanskje inspirert av engelske formiddagsbryllup? Kanskje inspirert av gamle dager på sætra hvor man pyntet seg med hatt og drakt på Søndagstur?

Kirka ble pyntet med hortensia, cymbidium, hvite orkideer i potte, og lys.

Når gjestene ankom sætra etter dåpen hadde vi laget en liten buffet med kaffe, mineralvann frukt og kaffebrød. Det blir alltid lenge og vente i slike dager og litt småmat er alltid bra, slik holder man humøret på topp hos gjestene. Her ble de tatt i mot og servert når de kom. Jeg kunne ikke ta i mot alle selv, da dåp innebærer mye barnestell og amming og nærhet for mor og barn.

Vi dekket denne dagen til middag på et annet rom, slik at man liksom fikk en egen festsal til denne dagen. Her holdt jeg orkideene, lyngen og mosen med, men kun som bakgrunnsteppe. Bordene ble dekket i hvit damask og jeg dekket tre langbord, hvor av det ene var barnebord med barnevaktene. Jeg hadde glasskåler på stett og midtskålen var større en sideskålene. Skålene fylte jeg med pink lady epler og litt burgunderfargede plommer. Så stakk jeg inn cymbidium i herlighetene, de var i blekrosa, gammelrosa, burgunder og limegrønt/cerise. Mellom de tre stasjonene sto eplelysenehadde jeg fått støpt på Nidaros lysstøperi (trægården på ranheim) og epler jeg hadde hullet ut og brukte som vase for cymbidium, og det lå og et par cymbidium rett på duken, dette bandt jeg sammen med trollhassel. Kuverten ble dekket med stivede kjøkkenhåndduker (ebay fra England) i naturlin med røde striper, beige fat, glass på diagonal og bestikk rullet inn i matpapir. Bordkortene var de samme treuglene som i invitasjonen (som sønnen min og jeg hadde spraylakkert på terrassen med sparylakk). Disse hang i fiskeline fra taket over hver kuvert (ugler flyr vet dere ;)). Jeg var rimelig full av influensa på dette tidspunktet, så jeg fikk uvurderlig hjelp fra søsken og venner til både få bordene på plass, bordkortoppheng og bestikkrulling,

Buffeten ble bygget i to til tre høyder og dekket i hvit damask.  Her dro jeg inn mosen også, brukte samtidig epler, kjøkkenhånddukene, trollhassel og cymbidium, pluss lysene fra dagen før (de støpt i glass) brukte steinheller og mur som bordskånere. Samme buffet ble brukt til kakene.

Dåpskakene fra Hannes kaker fikk eget bord og siden kakene gikk i hvitt, rosa og burgunder, valgte jeg og ikke ha duk på bordet, men å få kontrastene i kaka ordentlig frem. Jeg dekket mye av bordet med mose, cymbidium og lys og det ble en veldig vakker ramme rundt kakene.

Jeg hadde funnet små dikt om barn, kjærlighet og familiesamhold. Disse hadde jeg printet ut og rammet inn og plassert litt rundt i lokalet, blandt annet på toalettene, med litt blomster og lys. Alltid lurt og friske opp toalettene. Disse to tingene er relativt signaturting for meg å regne. Toalettene pynter jeg omtrent alltid, uansett arrangement.  Dette med dikt, gjorde vi i vår sønns barnedåp så det var noe jeg gjerne ville føre videre. Det er arti for gjestene å gå å kikke å lese.

Gjestebøkene for dagen var et bilde (fra IKEA) med rosa blomster, som folk skrev navnet sitt på (omtrent somen protokoll) med gulltusj.  I tillegg hadde jeg kjøpt en mangearmet bordlampe fra IKEA  og laget små løv i forskjellige vakre papir på ståltråd. Disse ble som et familietre, alle tok et blad og skrev en hilsen, det lå stempel, klistremerker, masse tusjer og farger, så festet man bladet sitt rundt en lysarm, og vips så hadde vi et familietre/gjestebok.

Det var selvfølgelig fakler hele den 600 meter lange veien fra hovedveien og inn til sætra. Takk til svigerfar som galant håndterte den kanskje noe kjedelige oppgaven, men som gav et veldig virkningsfullt og imøtekommende resultat.

detalj oppsats Søndag

Flere bilder fra dagen ser du i eget innlegg

Published On: mars 11th, 2012 / Categories: Bilder, Blomsterarbeider, Borddekking, Høytid, Jubileum, Store dager, Tips & Triks / Tags: , , , , , /